Anderen helpen, dat doe ik lekker zelf.

Recentelijk las ik een zeer lezenswaardig en verrassend (voor mij) artikel. De auteur stelt in dit artikel dat er slechts twee universele wetten zijn. 1) gij zult niet stelen en 2) gij zult niet doden (want de ultieme diefstal). Deze wetten impliceren dus ook gij zult niet bestolen en niet gedood worden.

Elke andere wet doet volgens de auteur afbreuk aan deze universele wetten en verleent aan de ene groep privileges ten koste van de anderen. Daarom moeten die wetten – en uitvoeringsrichtlijnen – ook uitgebreid gespecificeerd worden. Wanneer behoor je wèl tot de begunstigden en wanneer (zeker) niet. M.a.w. vrijheid, eigendom, zelfbeschikking wordt juist door die wetten geweld aangedaan. Het onmenselijke zit dus in ons systeem ingebakken.

De menselijkheid wordt dus juist door deze wetten geweld aangedaan. Het geeft de begunstigden het recht anderen te benadelen. Maar dan wel lekker anoniem. Door de wetten worden deze handelingen dus “gelegitimeerd”. Wij hebben geleerd te geloven in het tegendeel: onze wetten staan juist ten dienste van die menselijkheid. Eng, niet?

Wanneer alleen de twee universele wetten zouden gelden, zouden er geen asielzoekers zijn. Dus ook geen afgewezen asielzoekers. Er zouden vrije mensen zijn die de keuzevrijheid hebben wat zij bezitten en weten, te delen met anderen. Met wie wel en met wie niet. Het zou dan niet aan anderen zijn om dat jou dwingend op te leggen. Het zou dan weer jouw eigen verantwoordelijkheid zijn. Ook zou het dan niet meer anoniem zijn. Het zou dan (weer) van mens tot mens zijn.
Ik zou mij dan ook – zoals Paul de Blot – niet meer hoeven ergeren dat “anderen” geen hulp bieden aan een medemens. Ik zou de gedachte dat anderen dat “eigenlijk zouden moeten doen” los kunnen laten. Ik doe dat helpen dan gewoon lekker zelf.

Advertenties

Over Ambassador

Dromer, inspirator, durver, doener, doorzetter en Governator
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s